Italijani i Holanđani u Aušvicu

Trener italijanske reprezentacije Čezare Prandeli, 23 igrača i drugi članovi tima posetili su logor koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, a sa njima su bila I trojica Italijana koji su preživeli holokaust.

Igrači su, sedeći na železničkim šinama kojima su zatvorenici dovoženi u logor, slušali o iskustvima trojice preživelih, priču koja je rasplakala neke od reprezentativaca.

Golman Italijana Đanluiđi Bufon položio je buket cveća u bojama italijanske zastave na zid gde su ubijani zatvorenici, a svaki igrac je zapalio sveću.

Nakon Italijana, u Aušvic je stigla reprezentacije Holandije.

Fudbaleri su, predvođeni vodičem, obišli prostorije koje su nekada bile deo logora.

Trener Holanđana Bert van Marvijk rekao je da je hteo da poseti Aušvic jer je to deo obrazovanja i jer je želeo da vidi svojim očima.

"Naše generacije su srećne što smo te užase videli samo na filmovima i u knjigama. Ali videti to svojim očima, tu gde se sve desilo, i slušajući one koji su to preživeli zaista je neverovatno", rekao je fudbaler Đorđo Kjelini.

Jedan od preživelih, 81-godišnji Samjuel Modijano, izjavio je da se nada da će ova poseta imati značaja za reprezentativce i da će se "vratiti kući sa malo više prtljaga", kao i da će shvatiti da su svi ljudi jednaki i da ne postoje različite rase.

Nacistički logor Aušvic-Birkenau posetila je prošle sedmice I fudbalska reprezentacija Nemačke, a posetu su najavili i engleski fudbaleri, uoči početka Evropskog prvenstva koje se od 8. Juna održava u Poljskoj i Ukrajini.

Beta

Pogledajte još