Političko-medijski rat oko Danijelija

I drugi italijanski mediji izvestili su o tvrdnjama predsednika DS-a Borisa Tadića da su dve italijanske kompanije odustale od investicija u Srbiji posle pobede Nikolića na predsedničkim izborima.

Nazivajući Nikolića bivšim ultranacionalistom, agencija "Adkronos" prenosi da je Tadić u "neuobičajeno prljavoj kampanji" doveo u pitanje iskrenost Nikolićevih proevropskih stavova i upozorio da bi njegov izbor za šefa države mogao da bude poguban za strane investcije.

List "Mesađero Veneto" preneo je nedavnu izjavu visokog zvaničnika "Danijelija" Alesandra Trivelina da će ta kompanija prilikom donošenja odluke o ulaganju u proizvodnju u drugoj zemlji ili ostanku u Friuliju "uzeti u obzir i činjenicu da je predsednik u Srbiji promenjen".

"Pre kraja 2012. donećemo odluku (o ulaganju). Osim Srbije, gde između ostalih parametara za donošenje odluke postoji i činjenica da je predsednik promenjen, imamo još tri mogućnosti o kojima za sada ne možemo da govorimo. Sve tri su sigurno van Italije jer je za nas u Italiji (zanimljiv) samo Karnjako (u Friuli Veneciji Đuliji)" rekao je nedavno Trivelin, preneo je taj list.

"Mesađero Veneto", prenoseći vest da je Danijeli sklopio ugovor o kupovini Željezare Sisak za 25 miliona evra, naveo je i da su čelnici italijanskog giganta prethodnih dana govorili o otvorenim mogućnostima investiranja u Srbiju i Hrvatskoj i da još nije jasno kako bi kupovina hrvatske železare mogla da utiče na drugu veću planiranu investiciju te grupe.

Danijeli je, posle najave da će uložiti u proizvodnju u Srbiji, u italijanskoj javnosti kritikovan zbog odustajanja od razvoja novog pogona u Karnjaku, u provinciji Friuli Venecija Đulija.

Predsednik borda direktora Danijelija Đanpjero Benedeti rekao je tada da ta kompanija može da odluči da ostane u regiji Friuli, umesto da investira u Srbiju ili Hrvatsku, ali da odluka zavisi pre svega od stvaranja novog elektrovoda neophodnog za rad postrojenja.

BEOGRAD,RIM, 7. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još