Ban Ki Mun: Asadov režim glavni krivac za krvoproliće

Anan je u četvrtak pozvao podeljeni Savet bezbednosti UN da zapreti "posledicama" ako Al Asad ne prekine nasilje.

Prvi put od stupanja na snagu njegovog mirovnog plana u šest tačaka, Anan je potvrdio da se plan ne primenjuje.

On je istakao da je vreme da najmoćnije telo UN i šira međunarodna zajednica pojačaju pritisak kako bi osigurali primenu plana ili da počnu da razmatraju druge mogućnosti za okončanje krvoprolića.

Izaslanik UN pozvao je Savet bezbednosti da ukaže da će, ako njegov plan ne bude u potpunosti primenjen, biti "posledica", što obično znači sankcije, naveo je AP.

U novim sukobima prethodnih dana u Siriji poginule su desetine ljudi, uključujući žene i decu, a mirovnim posmatračima UN nije dozvoljeno da priđu mestima gde su se desila ubistva.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je Savetu bezbednosti da se rad patrola UN u Siriji redovno ometa i da su ponekad i meta napada.

Anan, Ban i generalni sekretar Arapske lige Nabil El Arabi obratili su se u četvrtak Generalnoj skupštini UN, a zatim tri sata iza zatvorenih vrata razgovarali sa članovima Saveta bezbednosti o načinima da nateraju sirijsku vladu da primenjuje Ananov plan.

"Opasnost od sveobuhvatnog građanskog rata je trenutna i stvarna, sa katastrofalnim posledicama za Siriju i region", kazao je Ban.

Arapske zemlje su poručile da najmoćnije telo UN treba da uvede Siriji nevojne sankcije.

SAD i njihovi evropski saveznici mesecima su neuspešno pokušavali da se uvedu sankcije Siriji, ali Rusija i Kina dva puta su uložile veto na rezolucije Saveta bezbednosti. Moskva i Peking se protive i svakoj spoljnoj vojnoj intervenciji i nasilnoj promeni režima.

Anan je izjavio da se vode preliminarni razgovori o osnivanju "kontakt grupe" koju bi činile zemlje koje mogu da utiču na obe strane sirijskog sukoba da prekinu nasilje. U njen rad mogao bi, prema njegovim rečima, da bude uključen i Iran.

Međunarodna zajednica je jedinstvreno podržala njegov mirovni plan, rekao je Anan i dodao da sada to jedinstvo treba preneti na novi nivo.

Inače će se, kako je istakao, Sirija verovatno suočiti s "brutalnom represijom, masakrima, sektaškim nasiljem i čak sveobuhvatnim građanskim ratom".

On je upozorio da "pojedinačne akcije ili intervencije neće rešiti krizu".

"Ako istinski zajednički podržimo jedan proces i delujemo i govorimo jednim glasom, verujem da je još moguće da izbegnemo najgore i omogućimo Siriji da izađe iz ove krize",
rekao je Anan.

NJUJORK, 8. juna 2012. (Beta-AP)

Pogledajte još