Umetnici odlaze iz Srbije

NOVI SAD, 8. juna 2012. (Beta) - U poslednjih nekoliko godina svedoci smo fenomena da najvažniji akteri nezavisne umetničke scene napuštaju Srbiju, rečeno je u petak na simpozijumu koji se bavi "odlivom mozgova" iz kulturne sfere Srbije.

Ocenjeno je da se "odliv mozgova" dešava zbog odsustva jasno definisane kulturne politike, kao i zbog opšte besperspektivnosti u društvu.

Mnogi od ovih umetnika su izabrali Nemačku, Belgiju, Holandiju i druge evropske države kao novi prostor delovanja i uspešno rade na tamošnjim scenama, ali se njihov rad gotovo nikad ili veoma retko predstavlja u Srbiji, rečeno je na simpozujumu.

Takvo stanje negativno utiče na domaću nezavisnu scenu i njen razvoj, ali isto tako i na kulturnu sliku Srbije u evropskom kontekstu, upozorili su učesnici skupa.

Učesnici dvodnevnog simpozijuma su umetnici, teoretičari umetnosti i kulture, stručnjaci iz oblasti migracija, novinari, studenti, društveni aktivisti, menadžeri iz oblasti kulture, predstavnici institucija kulture i organizacija civilnog društva.

Projekat je osmislio Saša Asentić iz novosadske nezavisne umetničke asocijacije Per.Art, u saradnji sa Hanom Markvard i Matiasom Miler-Viferigom iz Gete Instituta Beograd.

Pogledajte još