Dučić u diplomatiji u Arhivu Jugoslavije

BEOGRAD, 8. juna 2012. (Beta) - Izložba arhivskih dokumenata "Jovan Dučić u diplomatiji", otvorena je u petak u Arhivu Jugoslavije povodom Svetskog dana arhivistike.

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković rekao je na otvaranju da je izložba značajna, jer prikazuje Dučićevu diplomatsku karijeru, kao i medjunarodne odnose tog doba.

"Često olako sudimo o prošlosti, a arhivi služe tome da se stekne prava slika i uvid u kontekst i tehnologiju tadašnjih medjunarodnih odnosa", rekao je Marković.

On je dodao da je resornom ministarstvu nasledje u prvom planu i da je za godinu dana obezbedjena pomoć za izgradnju više od deset depoa za smeštaj različite arhivske gradje i podsticanje saradnje stručnjaka te oblasti.

Direktor Arhiva Jugoslavije i autor izložbe Miladin Milošević rekao je da je Dučić više od 30 godina proveo u diplomatiji i da su o tom njegovom delovanju zabeleženi izveštaji koji danas služe kao dragoceni istorijski izvori i gradja.

Svetski dan arhiva ustanovljen je pre pet godina, a Arhiv Jugoslavije izložbom "Jovan Dučić u diplomatiji", taj datum obeležava po drugi put.

Pogledajte još