Izborom Jeremića završen diplomatski spor

"Frans pres" piše da su Jeremić i njegov protivkandidat Dalius Čekuolis mesecima vodili "žustru" kampanju, a da je Generalna skupština UN prvi put od 1991. morala da pribegne glasanju da bi odlučila o novom predsedavajućem, pošto u istočnoevropskoj grupi nije bilo konsenzusa o jednom kandidatu.

Francuska agencija navodi da je kandidatura Jeremića izazvala diplomatski spor u Istočnoj Evropi i da je šef litvanske diplomatije Odronius Azubalis optužio Rusiju da ponovo oživljava antagonizme iz Drugog svetskog rata, podržavajući Jeremića protiv Čekuolisa.

Azubalis je kazao da je Jeremić pokušao da "uceni" njegovu zemlju optužujući Moskvu da je "stavila veto na litvanske ambicije", ali i da je Jeremić odbacio te optužbe ocenivši da Srbija zaslužuje da dobije prvoklasno diplomatsko mesto.

Agencija "Rojters" navodi da je izborom Jeremića na uglavnom ceremonijalnu funkciju "okončana ogorčena diplomatska borba s optužbama o pretanjama i hladnoratovskim podmuklostima".

Rojters navodi da je Čekuolis "optužio Rusiju da je ohrabrivala 36-godišnjeg Srbina da spreči Viljnus da preuzme tu funkciju zbog njegovog stava o Drugom svetskom ratu - da je sovjetskim oslobađanjem Litvanije od Hitlera i aneksijom ta baltička država dobila četiri decenije tiranije".

Ta agencija navodi i da Generalna skupština UN nema "stvarnu moć" jer, za razliku od obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN, može izdavati samo preporuke.

Nemačka agencija DPA prenela je da je Jeremić izabran za predsedavajućeg Generalne skupštine UN koji uglavnom ima zadatak da da rukovodi odborima i odeljenjima u svetskoj organizaciji.

Hrvatska agencija Hina javila je o izboru Jeremića uz podsećanje na to da je Zagreb obećao podršku litvanskom kandidatu i da je Jeremićeva kandidatura stigla prekasno.

Hina navodi i da je BiH bila uzdržana na glasanju pošto u Predsedništvu BiH nisu mogli da postiganu saglasnost.

Agencija AP prenela je da je Jeremić posle izbora za predsedavajućeg rekao da je time odato prizanje srpskom narodu koji je posle ratova 1990-tih godina "pružio ruku prijateljstva i pomirenja" susedima i ostatku sveta.

NJUJORK, 8. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još