Festival duhovne muzike u Fesu

FES, 9. jun 2012. (Beta-AFP) - Više od 5.000 ljudi, medju kojima i supruga marokanskog kralja Mohameda VI Lala Salma, prisustvovalo je otvaranju 18. Festivala duhovne muzike u Fesu, koji je ove u znaku persijskog pesnika Omara Al Hajama.

"Ekonomski i politički svet je u krizi. Preko muzike i brojnih debata naš festival će pokazati svetu da je neophodno da pronadjeno utočište u kulturi i veri kako bi proveli srećan i blagorodan život", rekao je predsednik festivala Mohamed Kabadž.

"Naš život je prisno vezan za duhovnost i muziku", dodao je.

Na festivalu koji traje do 16. juna učestvuju brojni umetnici iz Irana, Libana, Indije i Pakistana. Posebna počast biće odata persijskom pesniku Omaru Al Hajamu koji je živeo u 11. veku.

Na ceremoniji otvaranja na ogromnim ekranima bile su ispisane čuvene misli tog pesnika medju kojima i "Budi srećan ovog trenutka, jer taj trenutak je život".

Muzički programi se odvijaju na "simboličnim i mestima obeleženim istorijskim pečatom", kao što su muzej Bata i medina u Fesu. Na svečanom zatvaranju te muzičke smotre nastupiće američka umetnica Džoan Baez.

Pogledajte još