EU: Nikolić dobro zna koji su uslovi za članstvo

Povodom jučerašnje Nikolićeve izjave - da ide u Brisel da sazna da li EU instistira na tome da Srbija prihvati nezavisnost Kosova i Metohije - oni su agenciji Beta ponovili da srpski predsednik unapred zna, kao što su vlasti i javnost u Srbiji i dosad znali, kakav je stav Unije.

Pitanje "sređivanja odnosa s Prištinom" će se, rečeno je, postepeno rešavati do samog očekivanog ulaska u članstvo Srbije i niko sada ne zna kako će to biti rešeno, iako jeste stav velike većine članica EU da se neće dozvoliti da Srbija "s nerešenim
teritorijalnim pitanjem"
, kao što je to bio slučaj s Kiprom, postane članica Unije.

U zvaničnom reagovanju na Nikolićeve izjave je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič Beti izjavila da su uslovi za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji utvrđeni od Evropskog saveta u decembru 2011. i da će o tome koliko je Srbija to ostvarila, Evropska komisija obavestiti čelnike EU.

"Srbija je dostigla nužni stepen usaglašenosti s merilima za članstvo u EU, posebno kad je reč o ključnom prioritetu preduzimanja koraka ka opipljivom i trajnom poboljšavanju odnosa s Kosovom", stav je Evropske komisije, kako je prenela Maja Kocijančič.

Ona je ukazala i da Srbija u tome dalje mora napredovati, isto kao i u sprovođenju odredbi i uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja s EU.

Takođe je nužno da, kao što je to Evropska komisija utvrdila prošlog oktobra u Mišljenju o spremnosti Srbije, vlasti u Beogradu istraju na "punom poštovanju načela regionalne saradnje u koju će svi biti uključeni", a što se posebno odnosi na zaključeni dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine.

Među uslovima su i potpuna primena odredbi regionalnog Ugovora o energetskoj zajednici, nalaženje rešenja za pitanje telekomunikacija na Kosovu, uz dalju primenu "u dobroj veri" dosad postignutih dogovora u dijalogu, kao da Beograd "delatno sarađuje s Euleksom".

Evropski savet je, podsetila je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, s kojom će se idućeg četvrtka Nikolić sastati u Briselu, naložio Evropskoj komisiji da izveštaj o tome kako Srbija sprovodi ove ključne prioritete podnese "čim se utvrdi da je ostvaren dovoljan napredak".

Tad bi Srbiji bio određen i datum početka pregovora o članstvu s EU. Zamoljena da se osvrne na šire objašnjenje koje Nikolić u jučerašnoj izjavi dao o Srebrenici, Maja Kocijančič je podvukla da je stav EU o Srebrenici jasan.

Ona je podsetila na izjavu Ketrin Ešton i predstavnika za štampu predsednika Evropske komisije Žoze Manuela Baroza da je "za EU masakr u Srebrenici bio genocid, kako su to potvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde, a zločini u Srebrenici u julu 1995. su bili zločin protiv cele ljudske vrste i to nikad ne smemo zaboraviti i nikad dozvoliti da se to ponovi".

Predsednik Barozo i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej će se sastati 14. juna s predsednikom Nikolićem "i mnoga pitanja, uključujući jako važnu tačku pomirenja u regionu biće na dnevnom redu", rekli su novinarima zvaničnici u EU, na molbu da se osvrnu i na izjavu Nikolića oko Vukovara.

Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta
BRISEL, 9. juna 2012.

Pogledajte još