Splitska gej parada prošla bez incidenata

Portparolka policije Jelena Bikić izjavila je agenciji Beta da je pre i tokom skupa uhapšeno 49 osoba, ali da se većina od njih ne dovodi u vezu s gej paradom. Detaljnije informacije policija će objaviti do kraja dana.

Povorka ponosa krenula je oko 15 časova s područja Đardina, parka u središtu grada, a kretala se ulicama kralja Tomislava, Marmontovom do obale.

Sa svih strana povorka je bila okružena gusto raspoređenim pripadnicima specijalne policije. Sve vreme uži centar grada nadletao je policijski helikopter, a u jednoj od ulica bio je postavljen i vodeni top.

Na glavnim delovima trase i na rivi bile su postavljene metalne ograde, a građani nisu ni mogli da priđu povorci. Iza ograde i kordona policije okupilo se nekoliko stotina, uglavnom znatiželjnika, koji su izdaleka, preko policijskog kordona, posmatrali skup.

Policija je za sad potvrdila da je privedeno oko 20 osoba, ali da hapšenja nisu bila povezana s ugrožavanjem sigurnosti učesnika skupa. Lokalni mediji javili su da je jedan stariji muškarac priveden zbog uzvikivanja pogrdnih parola.

U povorci je bilo i petoro ministara - policije Ranko Ostojić, spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, branitelja Fred Matić, uprave Arsen Bauk i građevine Ivan Vrdoljak, kao i brojne ličnosti iz javnog života Hrvatske, kao i predsatvnici institucija EU i ambasada pojedinih evropskih država.

Obraćajući se učesnicima, Sanja Juras iz udurženja "Kontra" istakla je da je njihov glavni zahtev izmena porodičnog zakona.

"Tražimo jednaka prava za naše porodice. Tražimo od vlade da odmah izmeni zakon jer to spada u osnovna ljudska prava"
, poručila je ona.

"Tražimo da budemo jednaki u svojoj različitosti", rekla je Mirjana Kučer iz "Domine".

Među učesnicima skupa bili su i gosti iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Ministar policije Ranko Ostojić rekao je novinarima da prisustvo policije bilo veliko isključivo zbog prošlogodišnjih incidenata i izrazio očekivanje da u narednim godinama neće biti potrebe za takvim merama.

Ministarka Vesna Pusić rekla je novinarima da je došla da bi podržala ravopravnost i borbu protiv svake diskriminacije.

Učesnici parade na rivi su pevali i plesali. Nosili su zastave duginih boja, a među transparentima su se isticali oni na kojima je pisalo "Gej je ok", "Ljubav bez granica", "I mi plaćamo porez", "Jednaki pred zakonom", "Stop mržnji" i "Moj partner je moja porodica".

Splitska Parada ponosa počela je nešto pre 15 časova, a obezbeđivalo je oko 900 policajaca budući da su učesnike prošlogodišnje, prve gej parade, tokom šetnje do rive napali huligani.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke kojih je bilo oko 200, dok se na rivi okupilo više od 8.000 protivnika parade. Učesnici povorke su osim verbalnih uvreda, bili napadnuti i kamenjem i flašama. Tokom napada huligana povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana.

Prva gej parada u Hrvatskoj održana je u Zagrebu pre 10 godina.

Skup podrške splitskoj paradi danas je održan u Rijeci gde se okupilo oko 300 građana.

Mirjana Vujović Đurak, dopisnica agencije Beta
SPLIT/ZAGREB, 9. juna 2012. (Beta)

Pogledajte još