Stefanović: Ne postoje tajni dogovori iz Brisela

On je kritikovao, kako je rekao, pokušaj zloupotrebe i manipulacije postojanjem nekakvih tajnih dokumenata iz Brisela i dodao, aludirajući na razgovor Srba sa severa s predsednikom Tomislavom Nikolićem, da se "kosovsko pitanje ne može rešavati ispucavanjem parola,mitingaškom retorikom i davanjem prinicipijelne podrške".

U intervjuu Tanjugu Stefanović je ocenio da priča o tajnim dokumentima iz Brisela "služi samo prikupljanju političkih poena", a ne stvaranju jasne političke koordinacije i saradnje između predsednika Republike i Vlade o kosovskom pitanju koja je, kako je rekao, u ovom trenutku neophodna.

Prema njegovim rečima, pregovori Beograda i Prištine bi mogli, po predlogu predsednika, da budu podigunuti na viši politički nivo, ali svakako moraju biti nastavljeni, jer je jedini način rešavanja problema za pregovaračkim stolom.
O tome ko će ih voditi, kako naglašava, odlučiće nova Vlada Srbije ili predsednik republike, ako želi da preuzme odgovornost.

"To neće biti jednostavno i nije sve jedno ko će voditi pregovore. Ako je to osoba koja misli da će ući u pregovore tako da ulitmativno zahteva sve ono što je nama neophodno i da odbija bilo kakav kompromis onda bolje da ne ulazi u taj proces jer to je unapred osuđeno na propast",
poručio je Stefanović.

Za tako nešto, dodao je, potrebno je da i Predsedništvo uvidi realne okvire situacije na KiM, da se odvoje od političke mitingaške retorike i da vide šta su stvarni problemi, i što je još važnije kako oni mogu da se reše.

Pitanja koja su preostala u dijalogu su, kako naglašava, veoma konkretna i mora se učiniti sve da ona budu rešena na način da interesi Srbije ostanu nedirnuti.

"Mi ulazimo u situaciju u kojoj treba rešiti pitanje severa KiM, posebnih garancija za Srbe južno od Ibra, pitanje manastira i crkava i pitanje naše imovine", naveo je Stefanović, i dodao da bi to možda zahtevalo podizanje dijaloga na viši nivo.

To, po njegovom mišljenju, nije loša ideja, jer bi na tom višem, političkom nivou, moglo da se razgovara o stvarima koje se tiču upravo tih tačaka, a rešavajući ta pitanja Srbija će, kako kaže, biti na dobrom da u presprektivi u punom smislu reguliše odnos sa Prištinom. On je ponovio i da će novi tim zavisiti od nove vlade ili dogovora sa predsednikom Nikolićem, odnosno njegove odluke da li će lično voditi pregovore ili će to prepustiti vladi.

Stefanović, međutim, upozorava da je Nikolićeva teza da vodi pregovore kao predsednik - opasna, jer, upozorava "on bi time de fakto priznao nezavisnost Kosova".

"Ako sednu dva predsednika, pa makar onaj drugi (Atifete Jahjaga) za nas nije predsednik, on defakto priznaje nezavisnost Kosova", ukazao je Stefanović.

Govoreći o susretu Nikolića i Srba sa severa pre dva dana u Beogradu Stefanović je kazao da je apsolutna neistina da u dokumentima iz Brisela postoje neki tajni elementi i ocenio da je to bio još jedan pokušaj zloupotrebe i manipulacija.
On je naveo da su svi dogovori iz Brisela dostavljeni Skupštini odmah pošto ih je usvojila Vlada Srbije, da ih je skupština adekvatno obradila, a predstavnici pregovaračkog tima ih obrazložili i na plenarnoj sednici i na Odboru za Kosovo i Metohiju čak devet puta.

Svi dogovori su, dodao je, dostavljeni i iscrpno obrazloženi Srbima na severu Kosova.
"Odgovorno tvrdim, pod moralnom i krivičnom odgovornošću, da ne postoje nikakve tajne“, poručio je Stefanović i dodao: "Zamolio bih da tu navodnu tajnu otkriju što pre i dostave je zajedno sa podacima o tome kako su pokradeni izbori, kao i sa svim onim stvarima koje su inicirali, a na koje sada zaboravljaju".

Prema njegovim rečima, radi se o podilaženju niskim strastima određenim strukturama na severu Kosova, a među njima ima ljudi, poput predsednika opštine Kosovska Mitrovica, koji su "veoma duboko utonuli u visoka državna pitanja, a da istovremeno grad koji vode ne može da reši ni jedan komunalni problem i totalno se raspada“.

Stefanović još ocenjuje da su Srbi sa severa Kosova otišli nezadovoljni sa sastanka s Nikolićem nakon što im je poručio da je jako važno da se sačuva mir i ne naseda na provokacije.

"Siguran sam da su očekivali da čuju nekakav fenomenalan tajni plan predsednika Nikolića za Kosovo. Naravno da nisu čuli ništa od toga jer tako nešto ne postoji, kao što nisu ni čuli ono što možda priželjkuju, a to je da Republika Srbija sada napravi neke radikalne, čak ekstremne ili nasilne korake prema Kosovu", kazao je Stefanović.

On je primetio da je predsednik Nikolić na sastanku sa Srbima protekle sedmice pokazao, kako kaže, očigledno nesnalaženje.

"Predsednik Republike ima moje poštovanje i podršku, jer je izabran glasovima građana Srbije, ali mora da postoji svest da su izjave šefa države pod lupom međunarodne javnosti i svih političkih činilaca u regionu i zemlji i da postoje vrlo opipljive konsekvence takvih izjava", poručio je Stefanović.

On dodaje da je nejasno zašto predsednik nije predao dokumenta iz Brisela Srbima koji su došli na razgovor, zbog čega je celu tu operaciju ocenio kao "krajnje neozbiljnu i s namerom da se izvuku neki politički poeni".

Stefanović je, međutim, ocenio da je dobro što predsednik Srbije viđa Srbe sa Kosova, jer je važno da se radi na konsenzusu i stvaranju jedinstvene platforme, ali da to nikako nije moguće ostvariti ispucavanjem parola i davanjem podrške na neprincipijelnoj osnovi.

"Mi ćemo uvek biti uz njih i pomagati im, ali ne tako što ćemo da ih primamo na razgovore, kao što to čini predsednik Nikolić koji najavljuje da ima nekakv plan za Kosovo, a onda na tom sastanku ne iznese nikakv plan, pošto sam siguran da ga i nema, i samo kaže da će biti uz njih i da podržava to što oni rade“,
istakao je Stefanović.

On smatra da iza toga dolazi daleko važnije pitanje - šta to konkretno znači i koje ćemo konkretne probleme da rešimo, sa punom svešću da pozicija Srbija nije onakva kakva je bila 1999. godine i da Srbija ne može da efektivno vrši vlast na svakom mestu na Kosovu.

"Ovo je vreme za otrežnjenje i ja sam siguran da je predsednik Nikolić u potpunosti svestan koliko je ovo kompleksan problem, koliko će puno morati da se radi a da rešenja ne mogu biti idelana, već samo u skladu sa onim što se zove realnost", zaključio je Stefanović.

Tanjug

Pogledajte još