"Veliko spremanje" širom Srbije

Akcija je počela u devet sati čišćenjem školskog dvorišta osnovne škole "Aleksa Šantić" u Kaluđerici, u kome su sa učenicima te škole učestvovali ministar životne sredine Oliver Dulić i ministar prosvete i nauke Žarko Obradović. Dulić se potom priključio volonterima, koji su zajedno sa ambasadorkom Austalije Helenom Studert i košarkaškim reprezentativcem Milošem Teodosićem, čistili Savu i Dunav na Ušću sa novobeogradske strane.

"Akcije su postigle željene rezultate, tako da smo ove godine čak imali problem da nađemo adekvatna mesta za čišćenje"
, rekao je ministar Dulić i podsetio da je u prethodnim akcijama uklonjeno više od 60 odsto divljih deponija.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić učestvovali su u sređivanju prostora preko puta naselja "Belvil" i tom prilikom apelovali na sve sugrađane da vode računa o čistoći grada.Đilas, koji je sa Antićem i 75 volontera raščišćavao smeće kod novobeogradske toplane, rekao je da se grad ne prlja sam i da kada ga neko zaprlja neko drugi mora da ga čisti.

Akciji "Veliko spremanje Srbije" se na tom prostoru priključila i "Gradska čistoća", čiji su radnici, kako je saopšteno iz tog preduzeća, angažovani i na čišćenju priobalja kod Hotela "Jugoslavija". "Gradska čistoća" se u akciju uključila sa 1.200 radnika i kompletnom mehanizacijom i zadužena je za transport otpada koji volonteri budu sakupili tokom akcije, koja je organizovana na oko 100 lokacija u Beogradu.

U glavnom gradu, ispred opštine Novi Beograd organizovana je akcija "Ekologijom do džeparca" - gde su građani mogli da odlože elektronski otpad i dobiju novčanu nadoknadu za svaki doneti uređaj.Jedna od kompanije koje su se uključile u akciju je "Filip Moris", čiji su zaposleni sredili prostor u Savamali ispod Brankovog mosta gde su, kako je saopšteno iz te kompanije, uklanjali smeće, sadili cveće i postavljali klupe.

(old_image)

U Novom Sadu akciji "Očistimo Srbiju" odazvalo se oko 14.000 volontera i više od 30 javno-komunalnih preduzeća i drugih firmi, a na prostoru svake od 45 mesnih zajednica biće, kako je najavljeno, uklonjene najmanje dve divlje deponije.

Akciji se u Jagodini priključilo oko 1.000 volontera, koji su očistili "Spomen park - Rusko groblje", Gradsko naselje "Strelište" i deo grada od Elektrotehničke-građevinske škole "Nikola Tesla" do naselja Voljavče.Pored volontera, u akciji su učestovali i zaposleni iz Gradske uprave, javnih gradskih preduzeća, Opšte bolnice i Doma zdravlja, kao i deo učenika osnovnih škola.

U Sokobanji je 31 lokaciju čistilo oko 1.200 volontera. Akciji su se priključili osnovna i srednja škola, opština Sokobanja, Šumska uprava, Javna preduzeća, Rudnik mrkog uglja Soko, Planinarsko društvo i NVO Zeleno srce.

Više hiljada Lozničana, uz podršku javnih preduzeća, u akciji "Očistimo Loznicu" je dobrovoljno uklanjalo različite vrste otpada na mnogim mestima u Jadru, doprinoseći na taj način akciji "Veliko spremanje Srbije".Akcija je okupila oko 5.000 građana, koji su raščišćavali otpad na 30 do 50 lokacija, za šta su prethodnih sedmica vršene obimne pripreme.Više od 1.000 volontera učestvovalo je u čišćenju Bora, a pozivu se odazvalo i veliki broj učenika, kao i studenata koji su sređivali okolinu borskih škola, obdaništa, mesnih zajednica, parkova i trotoara.

Kako je Tanjugu kazala koordinator projekta "Očistimo Srbiju" u Boru Ljiljana Marković Luković u rubnim delovima grada uklonjeno je 15-ak divljih deponija, a akciju je podržao i Borski kombinat bakra.

U Kuršumliji je očišćeno 18 manjih deponija i sa sedam lokacija uklonjeno oko 650 kubika otpada i prikupljena tona elektronskog otpada, rekao je Tanjugu koordinator projekta "Očistimo Kuršumliju 2012" Ljubisav Veselinović.

Kako je najavljeno, u akciji "Velikog spremanja Srbije", koja se povodom Svetskog dana zaštite životne sredine održava po treći put, učestvuje 290.000 volontera, kao i mnoga javna i privatna preduzeća, nevladine organizacije i mediji.

Tanjug

Pogledajte još