Svečana inauguracija Nikolića uz etno zvuke

Među pozvanim zvanicama iz Srbije i sveta, na inauguraciji Tomislava Nikolića neće biti lideri zemalja regiona, izuzev predsednika Crne Gore i Republike Srpske, Filipa Vujanovica i Milorada Dodika. Kako je najavljeno, među gostima iz sveta biće komesar za proširenje EU Štefan File, koji će prethodno imati bilateralni susret sa predsednikom Srbije.

Marko Đurić iz kabineta predsednika kaže za Tanjug da se na svečanosti očekuju predsatavnici gotovo svih zemalja sa kojima Srbija ima bilateralne odnose, a Nikolić će osim toga imati i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima iz inostranstva. On je takođe naveo da će se gostima obratiti Nikolić i File. "Predsednik će imati i niz bilateralnih sastanaka sa visokim zvaničnicima", rekao je Đurić, ne precizirajući o kojim zvaničnicima je reč.

Protokol svečanosti predviđa da će goste dočekati članovi Kulturno-umetničkog društva "Gradimir" u srpskim narodnim nošnjama, a himnu će izvesti hor KUD-a "Lola", precizirala je za Tanjug šef protokola u kabinetu predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić.Ona je dodala da će cela svečanost biti propraćena zvucima etno muzike od srednjeg veka do danas, koju će izvoditi ansambl Renesans.

Među zvanicama iz zemlje, pored poslanika novog saziva skupštine, biće i predstavnici raznih udruženja, poput Udruženja učesnika ratova 1912-1918. godine i SUBNOR-a, ali i mladi matematičari, istraživači stanice "Petnica", predstavnici kulturnog i umetničkog života.

Tomislav Nikolić 31. maja položio je zakletvu u parlamentu čime je stupio na dužnost predsednika Srbije.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još