Levica pobedjuje na parlamentarnim izborima u Francuskoj

PARIZ, 11. juna 2012. (Beta-AP) - Prve procene rezultata prvog kruga parlamentarnih izbora održanih u nedelju u Francuskoj ukazuju da levica ima solidnu prednost.

Parlamentarni izbori se organizuju po dvokružnom većinskom sistemu. Oko 46 miliona Francuza s pravom glasa bira 577 poslanika.

Četiri različite agencije za istraživanje objavile su da su socijalisti osvojili ubedljivu većinu u prvom krugu, što je bitno za novoizabranog predsednika Fransoa Olanda, takodje socijalistu.

Oland je ranije pozvao Francuze da njegovoj stranci daju čvrstu podršku na parlamentarnim izborima, kako bi mogao da sprovede obećanja data u predsedničkoj predizbornoj kampanji.

CSA, Ipsos, Ifop i TNS-Sofre procenjuju da je Socijalistička partija osvojili izmedju 31 i 35 odsto, dok je konzervativna UMP stranka, partija bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, osvojila izmedju 34 i 35 odsto glasova.

Očekuje se, medjutim, da će ostale stranke levice osvojiti još 12 do 13 odsto, čime će zapravo biti kompletiran uspeh levice.

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 17. juna.

Pogledajte još