Tepih slučaj za tužilaštvo

BERLIN, 11. juna 2012. (Beta) - Državno tužilaštvo počelo je da razmatra slučaj spornog tepiha koji je iz Avganistana bez plačanja carine uvezao savezni ministar za privrednu saradnju i razvoj Dirk Nibel.

Nibel je prošlog meseca tokom službenog boravka u Avganistanu za 1.400 dolara kupio tepih, ali ga u Nemačku nije doneo sam, već je to za njega učinio šef nemacke obaveštajne službe (BND), takodje vraćajući se iz Kabula državnim avionom.

Ministar Nibel samo u retkim prilikama ima pravo na korišćenje vladinog aviona, pa na putovanja i u udaljene zemlje najčešće ide redovnim avionskim linijama.

Kako bi takav transport tepiha bio preskup, "suvenir" je poneo šef BND-a, Gerhard Šindler, koji kao i Nibel pripada stranci Liberala (FDP). Tepih je već na pisti aerodroma preuzeo vozač Nibelovog ministarstva, te tako ministar nije platio ni prevoz tepiha, a ni carinu za njega.

Pošto su mediji objavili ovu priču, državno tužilaštvo u Berlinu je za magazin Špigel u nedelju je potvrdilo da trenutno ispituje osnovanost početne sumnje da je ministar utajio porez.

Prema navodima medija, koji se pozivaju na podatke službe za prenos paketa DHL, prevoz Nibelovog tepiha iz Kabula za Berlin koštao bi 3.840 evra, još oko 200 evra iznosili bi carinski troškovi.

Ministar Nibel saopštio je da je podneo zahtev za naknadno carinjenje tepiha i za vikend izjavio da slučaj time smatra okončanim. Vest o aktivnosti državnog tužilaštva povodom ovog slučajeva došla je kasnije.

Pogledajte još