Iranska vojska porekla optužbe o uklanjanju dokaza

TEHERAN, 11. juna 2012. (Beta-AP) - Iranska vojska poriče optužbe Medjunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za rušenje zgrada u vojnom kompleksu Parčin, za koji agencija veruje da je bio uključen u testiranje nuklearnog naoružanja, objavili su u ponedeljak državni mediji.

Izveštaj državnog novinskog vebsajta YJC navodi izjave ministra odbrane Ahmada Vahidija, koji je optužbe za uklanjanje dokaza u Parčinu nazvao "beznačajnim i nesmotrenim".

Tokom poslednjih nedelja, iranski zvaničnici poricali su te optužbe, medjutim, ovo je prva izjava ministra odbrane pod čijim se autoritetom nalazi sporni kompleks.

"Optužbe imaju cilj da utiču na nuklearne pregovore u Moskvi", rekao je Vahidi, misleći na predstojeći krug pregovora o iranskom nuklearnom programu koji će se u Rusiji održati izmedju Irana i šest svetskih sila.

Zapad sumnjiči Iran za tajni rad na nuklearnom naoružanju, što Iran poriče, uz insistiranje da je njegov nuklearni program isključivo namenjen u mirnodopske svrhe.

Aktivnosti u vojnom kumpleksu Parčin, jugoistočno od Teherana, od nedavno su briga IAEA. Iran tvrdi da je Parčin obična vojna baza.

Pogledajte još