Moskovljani sprečili gradnju hare krišna centra

MOSKVA, 11. juna 2012. (Beta) - Nekoliko stotina gradjana Moskve sprečilo je početak izgradnje "Centra veda kulture", to jest hare krišna centra, u glavnom gradu Rusije, javila je u ponedeljak Verska informativna agencija (VIA).

Moskovske vlasti su izdale dozvolu za gradnju ovog centra, imajući pored ostalog u vidu da u gradu živi oko 15.000 Indijaca. Za to se 2005. godine založio i predsednik Rusije Vladimir Putin, a polaganju kamena temeljca trebalo je da prisustvuje ambasador Indije.

Medjutim, svečani čin je sprečilo nekoliko stotina gradjana medju kojima, kako se tvrdi, nisu bili samo pravoslavci, a u akciji su učestvovali i sveštenici Ruske pravoslavne crkve.

Jedan od sveštenika je rekao medijima da Moskovljani ne žele da u gradu imaju centar "destruktivne organizacije", prenosi VIA.

Demonstranti su tvrdili da je Moskva 1612. godine zaustavila Poljake, 1812. Francuze, i da će 2012. godine "prognati krišnaite".

Mediji citiraju, kako se navodi, "eksperta za sekte" A. Dvorkina koji tvrde da krišna učenje ne pripada "tradicionalnom hinduizmu" i da se radi o "političkom projektu indijske vlade".

Pogledajte još