Pronadjeni ostaci antičkog predgradja Pirota

PIROT, 11. juna 2012. (Beta) - U podnožju brda Sarlah u Pirotu arheolozi su otkrili ostatke antičkog predgradja Pirota sa ostacima dve monumentalne zgrade.

Ostaci predgradja Pirota otkriveni su tokom zaštitnih radova na trasi budućeg Koridora 10, a pronadjeni su i ostaci jednog praistorijskog naselja, kao i tri grobnice iz drugog ili trećeg veka nove ere.

Na tom mestu biće izgradjena dva tunela budućeg auto puta.

Arheolog savetnik u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Beogradu Mirjana Blagojević izjavila je agenciji Beti da je reč o još jednom značajnom nalazu na lokalitetu Sarlah Bazilika.

Ona je dodala da je u toku poslednja etapa zaštitnih arheoloških istraživanja na trasi Koridora 10.

Rukovodilac radova na ovom lokalitetu, arheolog u pirotskom Muzeju Ponišavlja viši kustos Predrag Pejić je kazao da su naselja i nekropole bile na Sarlahu i njegovim stranama ili u neposrednom podnožju.

"Otkrili smo nekoliko kuća iz antičkog perioda, jednu zidanu peć, nekoliko koliba i dve zgrade koje su velikih dimenzija. Reč je o zgradi 20 sa 10 metara koja je monumentalna, zidovi su široki ali nisu vezani malterom nego zemljom", kazao je Pejić.

Pogledajte još