Oko 400 izveštaja o finansiranju kampanje

BEOGRAD, 11. juna 2012. (Beta) - Agencija za borbu protiv korupcije primila je do ponedeljka oko 400 izveštaja stranaka o finansiranju predizborne kampanje za parlamentarne i prvi krug predsedničkih izbora, rečeno je agenciji Beta u toj agenciji.

Do petka, 8.juna, Agencija je dobila 399 izveštaja, a s obzirom da danas ističe rok za dostavljanje elektronskih izveštaja, u Agenciji očekuju da će ih ukupno biti više od 1.000.

Stranke imaju rok do 18. juna da predaju detaljne izveštaje u štampanom obliku, dok kandidati koji su učestvovali u drugom krugu predsedničkih izbora imaju rok da predaju svoje finansijske izveštaje do 25. juna.

Po zakonu, izborne liste treba da u roku od 30 dana od proglašenja konačnih rezulata parlamentarnih izbora Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu izveštaje o troškovima kampanje. Republička izborna komisija (RIK) proglasila je 10. maja konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Političke stranke, koalicije i grupe gradjana koje su učestvovale na parlamentarnim izborima imale su obavezu da otvore posebne račune u bankama za finansiranje troškova kampanje.

Svih 18 izbornih lista koje su učestovale na parlamentarnim izborima 6. maja dobile su 20 odsto sredstava izdvojenih iz budžeta, odnosno po oko 10 miliona dinara nakon proglašenja zbirne izborne liste.

Pogledajte još