Šešelj odbio da učestvuje u procesu

HAG, 12. juna 2012. (Beta) - Treće sudjenje lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda odloženo je u utorak pred Haškim tribunalom, pošto je on odbio da učestvuje u procesu, tvrdeći da nisu ispunjeni proceduralni uslovi.

Raspravno veće odložilo je sudjenje do ponedeljka, 18. juna, a predsedavajući sudija Stefan Treksel naglasio je da je to "poslednja šansa" da Šešelj "preispita svoj stav" u ovom procesu.

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Na današnjoj raspravi, Šešelj je trebalo da sam svedoči u svoju odbranu, a sudije su dozvolile da ga ispituje njegov pravni savetnik Dejan Mirović.

Na pitanje sudije Treksela zašto Mirović nije u sudnici, Šešelj je odgovorio da "ne postoje osnovne procesne pretpostavke za sudjenje, jer mi je uskraćena pravna pomoć". Tvrdio je da sudski sekretarijat nije želeo da plati dolazak u Hag njegovom referentu za predmet Nemanji Šaroviću.

Kao još jedan proceduralni razlog zbog kojeg sudjenje ne može biti održano, naveo je da Tribunal nije odlučio o njegovom zahtevu za izuzeće sudije O Gon Kvona (O-gon Kwon).

Pogledajte još