Baza NATO u Crnoj Gori?

PODGORICA, 12. juna 2012. (Beta) - Američki vojni časopis Stars and strajps (Stars and Stripes) objavio je da postoji mogućnost izgradnje helikopterske baze NATO za obuku u Crnoj Gori, prenosi u utorak podgorički Dan.

Prema navodima američkog vojnog časopisa na takvu mogućnost ukazuju "oni u Crnoj Gori koji se zalažu" za članstvo zemlje u NATO savezu.

List prenosi ocenu predstavnika ratnog koledža američke vojske Bernarda Grifarda koji kaže da Crna Gora "nudi izazovno brz let preko različitih pejzaža, od obale Jadranskog mora sa kojih se u vrlo kratkom roku možete naći na veoma teškom planinskom terenu".

Američki vojni časopis, medjutim, ukazuje da Crnu Goru na putu članstva u NATO čekaju "brojni izazovi koji se odnose uglavnom na vladavinu prava", ali i na nedovoljnu podršku javnosti pristupanju zemlje severnoatlanskom vojnom savezu.

Crna Gora je u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO i prema nekim procenama, njen prijem u Alijansu može se očekivati u naredne dve godine, na nekom od prvih sledećih samita NATO.

Sa poslednjeg samita NATO u Čikagu održanog u maju ove godine, prema oceni crnogorskih zvaničnika, poslata je jasna poruka da je Crna Gora "prva naredna članica" alijanse.

Pogledajte još