Pooštrene kontrole pred utakmicu Poljska-Rusija

Poljski premijer Donald Tusk apelovao je danas na Poljake da pokažu da znaju šta je gostoprimstvo za oko 12.000 ruskih navijača koliko se procenjuje da je došlo u Varšavu.

"Ta utakmica je važna iz sportskih razloga. Daleko sam od toga da sportskim događajima dajemo neki istorijsku ili političku dimenziju, ali svi osećamo kako nam je jako stalo da utakmica bude dobra i da pobedi Poljska", kazao je Tusk novinarima u Varšavi.

Poljski premijer je izrazio nadu da danas u gradu i na stadionu neće biti situacija koje bi izazivale iracionalne ili agresivne reakcije.

"Apelujem istinski na sve da pokažu maksimalnu srdačnost i gostoprimstvo koliko god je u našoj moći i da ne dozvolimo da nas neko isprovocira", kazao je Tusk.

Utakmica se očekuje u posebno napetoj atmosferi i zbog najavljenog marša oko 5.000 ruskih navijača koji su zamolili i dobili pomoć od gradskih vlasti Varšave da na stadion dođu organizovano u pohodu centrom Varšave, budući da se utakmica igra na ruski praznik, Dan Rusije.

Za opozicione konzervativce već sam taj pohod ruskih navijača i bojazni da će zbog praznika nositi odeću i zastave sa simbolima komunističke ideologije, srpom i čekićem, čije propagiranje je u Poljskoj krivično delo, predstavlja provokaciju.

(old_image)

Pristalice konzervativaca, udruženje Solidarni 2010 koje za pad aviona sa poljskom državnom delegacijom i pogibiju predsednika Leha Kačinjskog aprila 2010. u Smolensku optužuje Kremlj i sadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina, najavilo je danas demonstracije kod Mosta Ponjatovskog preko koga na Narodni stadiona moraju da prođu ruski navijači.

Da ne provociraju Poljake nastoje maksimalno i ruski navijači, tako da su se dogovorili da na stadionu ne razviju veliki crveni transparent sa napisom Smolensk koji već na treće prvenstvo nose navijači iz tog ruskog grada.

Vođe ruskih navijača upozorile su takođe da poljska policija neće tolerisati tokom pohoda do stadiona nikakve političke parole.

Pred večerašnju utakmicu na ulicama Varšave je 6.000 policajaca, a ministar unutrašnjih poslova Jacek Ćihocki kazao je da će kontrole i na ulicama i na ulazu u stadion biti mnogo temeljnije i strože nego na prethodnim utkamicama.

Beta

Pogledajte još