Policija vodenim topovima rasteruje navijače u Varšavi

VARSSAVA, 12. juna 2012. (Beta) - Varšavska policija je u utorak, pred utakmicu Rusije i Poljske na šampionatu Evrope u fudbalu EURO 2012, nekoliko puta vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima rasterivala poljske i ruske navijače koji su se upuštali u medjusobne tuče.

Ruski navijači su, njih oko 5.000, obeležavajući na taj način nacionalni praznik Dan Rusije, promarširali bezbedno i mirno centrom preko Mosta Ponjatovskog ka stadionu, obezbedjeni kordonom policije.

Većinu medjusobnih tuča i napada na policiju izazivale su izolovane grupice fudbalskih huligana iz obe zemlje van organizovanog marša ali pre svega maskirani poljski huligani koji su dobacivali vulgarne uvrede i pokušavali da napadnu kolonu ruskih navijača.

Na policajce su letele petarde, kamenice, a poljski huligani napadali su kordon policajaca i išcupanim saobraćajnim znacima pa su specijalci intervenisali vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima, javljaju poljski mediji.

"Izgrede su provocirali kako Poljaci tako i Rusi. Poljski hulighani pokušali su da napadnu marš ruskih navijača. Policija interveniše gde treba", kazao je poljskom radiju portparol varšavske policije Maćej Karčinjski i dodao da je policija privela neke izgrednike, ali još nije precizirao koliko.

Na ulicama Varšave danas su zbog utakmice Rusija - Poljska vanredno pojačane mere bezbednosti a u gradu je oko 6.000 policajaca, dok situaciju iz vazduha prate policijski helikopteri.

Pogledajte još