Rasmusen: Strana vojna intervencija nije dobra za Siriju

On je tu izjavu dao samo nekoliko sati pošto je jedan visoki zvaničnik UN ocenio da se u Siriji vodi građanski rat.

"Strana vojna intervencija nije dobar put za Siriju", rekao je Rasmusen australijskim novinarima i dodao da je za rešavanje situacije u toj zemlji bolje izabrati političku opciju.

"Za sada ne postoji nikakva opcija" vojne intervencije NATO-a u Siriji, dodao je.

"To znači da ja snažno osuđujem ponašanje sirijskih snaga bezbednosti i represiju nad civilnim stanovništvom. To što tamo gledamo skandalozno je i nema nikakve sumnje da je sirijski režim odgovoran za kršenje međunarodnog prava"
, rekao je Rasmusen.

Šef operacija za održavanje mira UN Erve Ladsu izjavio je da se u Siriji vodi građanski rat i da su sukobi između vladinih snaga i pobunjenika, kao i bombardovanje njihovih uporišta sve intenzivniji.

Generalni sekretar NATO-a, koji boravi u poseti Australiji, izjavio je da "u smislu legalnosti" nije siguran da se može reći da se u Siriji vodi građanski rat.

Rasmusen je ocenio da je Savet bezbednosti napravio "veliku grešku" jer nije uspeo da se saglasi oko načina da se pojačaju pritisci na Damask, uz opasku da je Rusija mogla da igra "ključnu ulogu" u procesu postizanja mira u toj zemlji.

SIDNEJ, 13. juna 2012. (Beta-AFP)

Pogledajte još