Obustavljeno subvencionisanje kredita

BEOGRAD, 13. juna 2012. (Beta) - Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja saopštilo je u sredu da je privremeno obustavljeno subvencionisanje kredita za unapredjenje energetske efikasnosti i kupovinu stanova, jer je potrošen novac opredeljen za te namene u republičkom budžetu za 2012. godinu.

Najavljeno je da će subvensionisanje tih kredita biti nastavljeno posle formiranja nove vlade, odnosno usvajanja rebalansa budžeta.

"Za subvencionisanje energetsku efikasnost privatnih objekata bilo je obezbedjeno 300 miliona dinara, ali su zbog velikog interesovanja gradjana i odobrenih kredita za veliki broj objekata, sredstva utrošena i program subvencionisanja tih kredita je privremeno obustavljen", piše u saopštenju Ministarsta.

Odobravanje kredita gradjanima za energetsku efikasnost počelo je krajem maja, a ugovor je potpisan sa 12 banaka. Do sada je odobreno više od 3.000 kredita i to najčešće za spoljnu izolaciju i zamenu spoljne stolarije.

Od milijardu dinara dinara odobrenih za unapredjenje energetske efikasnosti u objektima javne namene, realizovano je 92 projekta.

Najviše tih kredita odobreno je za objekte obrazovnih ustanova, 51 projekat, devet predškolskih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, sedam objekata kulture, jedna sportska i jedna ustanova socijalne zaštite.

Pogledajte još