Kontrola proizvodnje votke iz svemira?

MOSKVA, 13. jun 2012. (Beta-AFP) - Ruske vlasti kontrolisaće proizvodnju alkoholnih pića iz svemira preko satelitskih fotografija napravljenih uz pomoć infracrvenih zraka kako bi utvrdili identitet onih koji ilegalno proizvode votke ili prave veće količine od dozvoljenih, piše u sredu list Izvestija.

Prošle godine broj firmi kojima je dozvoljena proizvodnja alkohola smanjen je za polovinu, ali neki proizvodjači nastavili su rad iako su izgubili dozvolu, piše list.

Isti izvor navodi da su federalne vlasti za regulisanje proizvodnje alkohola zahvaljujući satelitskim snimcima uspeli da identifikuju neke ilegalne proizvodjače.

Stručnjak Boris Dvorkin, medjutim, ističe da je takva kontrola veoma skupa jer svaka satelitska fotografija visoke rezolucije košta oko 400 evra.

Osim toga, predstavnici pravosudja koje je list kontaktirao izrazili su sumnju da bi takvi dokazi mogli biti upotrebljeni na sudu, ističući da kontrola proizvodnje alkoholnih pića mora da se odvija prema strogoj proceduri.

Najviši ruski zvaničnici u više navrata su se založili da se pojača borba protiv alkoholizima izražavajući žaljenje zbog podataka koji govore da Rusi danas piju više nego 90-ih godina prošlog veka.

Pogledajte još