Rod pšenice dovoljan za domaće potrebe

JAGODINA, 13. juna 2012. (Beta) - U Srbiji je ove godine pšenica zasejana na 470.000 hektara, što je najmanje do sada, ali će proizvodnja zadovoljiti potrebe zemlje, ocenio je u sredu saradnik Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu Miroslav Malešević.

"Procenenjeni prinos pšenice je iznad 3,5 tone po hektaru, ali žetva će početi za 20 dana tako da postoji opasnost da naidje neki toplotni udar i smanji rod", kazao je Malešević u Jagodini na tradicionalnoj manifestaciji "Dan polja strnih žita".

On je prognozirao da će u istočnoj Srbiji prinosi biti slabiji, u Pomoravlju solidni, dok će u Vojvodini biti nešto veći, ali ne značajno u odnosu na prosek u Srbiji.

"Cena pšenice od 200 evra po toni bi bila primerena za velike proizvodjače", rekao je Malešević i dodao da bi ta žitarica kasnije mogla dostići veću cenu jer nema zaliha ni u okruženju ni u Evropi i svi očekuju slabiju žetvu nego prošle godine.

Država bi, kako je predložio, za Robne rezerve trebalo da kupi 200.000 tona pšenice, a da posle kupuje kontinuirano.

"Za domaće potrebe je potrebno 1,4 miliona tona pšenice i dodatnih 250.000 tona za seme, što će biti obezbedjeno ovogodišnjim rodom", istakao je Malešević.

Pogledajte još