Stvoreno za Lejdi Gagu: Odeća od crvenog vina

Naučnici sa Univerziteta Zapadna Australija predstavili su kolekciju neverovatne odeće napravljene od crvenog vina koja će možda napraviti revoluciju u tekstilnoj industriji... u, ipak, daljoj budućnosti.

Ova tkanina nastaje kada se u vino dodaju bakterije koje stvaraju supstancu koja liči na pamuk. Kada se dodaju bakterije vino se pretvara u sirće, a tokom tog procesa se na površini stvara pena. Upravo je u peni tajna! Ona se skuplja i suši na lutkama kako bi se dobio željeni oblik (kao na slici).

(old_image)

Interesantno je da se za proizvodnju ove neobične tkanine mogu koristiti i druga alkoholna pića, pa čak i pivo. Tako da, u budućnosti će nam i koža "piti" pivo. Uživancija!

Do sada su od ove tkanine napravljene haljine, majice i kupaći kostimi, a ono što sledi jeste poboljšavanje kvaliteta i izdržljivosti materijala.

- Ovaj projekat menja način proizvodnje tekstilnih materijala. Kombinovanjem umetnosti, nauke i kreativnosti, cilj nam je proizvodnja materijala, koji se formira bez ijednog šava - rekao je vođa istraživanja Geri Kes koji je zajedno sa umetnicom Donom Frenklin dizajnirao ove neobične odevne predmete. Njih dvoje sada žele da se udruže sa kolegama kako bi svoj materijal pod nazivom Micro'be' ojačali.

Apelujemo na naučnike da se što pre udruže u poboljšavanju izdržljivosti ove tkanine, jer... Pa šta će sledeće da obuče Lejdi Gaga?!

(old_image)
Pogledajte još