A da se sa životinjama iz cirkusa preselimo u Paragvaj?

0

Dok na Zemunskom keju, nedaleko od Hotela "Jugoslavija", životinje opet služe ljudima za besmislenu zabavu, Paragvaj je zvanično izglasao zabranu "institucije" za iskorišćavanje nevinih stvorenja zvane cirkus. Da li je Srbija digla ruke od budućnosti?

Južnoamerička država Paragvaj zvanično je zabranila korišćenje divljih životinja u cirkusima, dokazavši tako progresivnost poput gradova koju su prethodno zabranili cirkuse sa životinjama. Među njima su velike zemlje i gradovi poput Venecije, Beča, Barselone, Grčke, Velike Britanije, Danske, Švedske, Finske, SAD-a, Izraela, Australije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske (u kojoj je preko 30 gradova zabranilo cirkuse sa životinjama) i… pa, očigledno ne i Beograda i Srbije.

Interesantno: 2009. godine Bolivija je postala prva zemlja u svetu koja je zabranila i divlje i „domaće“ životinje u cirkusima.

Državni sekretar Paragvaja je odlučno izjavio u ime cele Vlade da se divlje životinje moraju zaštititi, kao i da se ne smeju više iskorišćavati za zabavu, čak i ako su pripitomljene.

Svaka čast Paragvaju i svim ostalim modernim zemljama! S druge strane, velika je sramota za Srbiju koja već godinama ne radi ništa po pitanju nehumanih uslova i napornih treninga kome su izložene životinje u cirkusima poput onog koji je trenutno na Zemunskom keju, kod Hotela „Jugoslavija“.

Udruženje „Sloboda za životinje“ je i ove godine iznelo jasan zahtev da se po pre godinu dana usvojenom Zakonu o dobrobiti životinja zabrane tačke sa životinjama, da se cirkusima koji u Srbiju ulaze iz inostranstva zabrani ulazak ako poseduju životinje i da se zakonski reguliše šta će biti sa cirkuskim divljim životinjama kada više ne budu u njima.

Kako prenosi „Tanjug“, rukovodilac grupe za dobrobit životinja u Ministarstvu poljoprivrede Maja Andrijašević rekla je da Zakon o dobrobiti životinja zabranjuje i izlaganje divljih životinja na takmičenjima i priredbama, osim u naučne svrhe i na izložbama.

Za ostale vrste životinja, kada je u pitanju javno prikazivanje, neophodna je dozvola koju izdaje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – izjavila je Andrijašević „Tanjugu“ i dodala da se dozvola dobija samo ako nisu ugroženi život, zdravlje i dobrobit životinja.

Andrijašević je naglasila da je zabranjeno korišćenje divljih životinja u cirkusima, za šta su propisane i visoke kazne, i da se samim tim ne sprovodi ni prevoz životinja za potrebe cirkusa.

Prema njenim rečima, uslovi za dobijanje dozvole su i da se životinje ne prisiljavaju na ponašanje nesvojstveno vrsti i ne izvrgavanje ruglu njihovih fizičkih i psihičkih osobina.

Da li ste znali? Širom sveta se 18. juna proslavlja kao Svetski dan žonglera. Žongleri i akrobate su svesno izabrali svoju profesije, životinje to ne umeju!

Skupština Srbije usvojila je 30. maja prošle godine Zakon o dobrobiti životinja kojim je strogo zabranjeno izlaganje divljih životinja, pa je stoga i u cirkusima zabranjeno njihovo prikazivanje i učestvovanje u tačkama, navodi „Tanjug“.

Međutim, 2012. je, cirkus je opet na Keju, a izgleda kao da su ovde svi digli ruke od budućnosti. Daleko je Paragvaj!

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.