Na Paliću 14 filmova u takmičarskom programu

BEOGRAD, 14. juna 2012. (Beta) - Na Festivalu evropskog filma na Paliću, koji će biti održan od 14. do 20. jula, biće prikazano 73 filma, od kojih 14 u takmičarskom programu, najavili su u četvrtak organizatori.

Na konferenciji za novinare u Jugoslovenskoj kinoteci organizatori su rekli da će filmovi biti prikazani na više lokacija na Paliću u okviru Glavnog takmičarskog programa i selekcija "Paralele i sudari", "Mladi duh Evrope", novi švedski i madjarski film, "Eco Dox" i "Dečji program", a izdvojeni su i omaži za dobitnike nagrada "Aleksandar Lifka".

Ovogodišnji dobitnici nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su glumac i producent Žan Mark Bar i kompozitor Zoran Simjanović.

U čast laureatima, biće prikazani filmovi "Veliko plavenilo" Luka Besona iz 1987. godine, "Ples u tami" iz 2000. kao i "Miris poljskog cveća" Srdjana Karanovića iz 1977. i "Tajvanska kanasta" Gorana Markovića iz 1985.

Medju filmovima koji će biti prikazani u takmičarskom delu su "Samo vetar" (madjarsko-francuska produkcija, 2012.), "Lena" (holandsko-belgijska produkcija, 2011), "Parada" Srdjana Dragojevića i "Andjeoski deo" (Velika Britanija-Francuska, 2012).

Pogledajte još