"Fvonk" Erlenda Lua u izdanju Geopoetike

Priča o neobičnom i neočekivanom prijateljstvu između jednog tipično luovskog lika: sredovečnog autsajdera, neprilagođenog usamljenika, sa apsurdnim opsesijama i strahovima, koji ne zna kako da se izbori s „nekulturom” i Jensa Stoltenberga, aktuelnog premijera Norveške, koji je starajući se o državi, izgubio sebe i jednostavan život. Iz potpuno različitih razloga, potištenost, usamljenost i čežnja za slobodom osećanja su koja dele ova dva tako udaljena čoveka. Rastrzan između odgovornosti prema zemlji i svojevrsne zavisnosti od politike, na jednoj strani, i želje za slobodom i običnim životom, na drugoj, Jens proglašava Fvonka svojim pobratimom i duhovnim savetnikom, što ih vodi u niz nadrealnih luovskih epizoda.

Iako se bavi aktuelnom političkom situacijom, verovatno motivisan velikom tragedijom u svojoj zemlji, Erlend Lu uz dečju perspektivu, potvrđuje i u ovoj knjizi vrhunsku literarnu zavodljivost, jer gotovo lakonskim refleksijama na neuobičajen način predstavlja položaj državnog vrha u trenutku velike krize u jednoj od najstabilnijih zemalja, čiji stanovnici, prema rečima autora, važe za najzaštićenije, pre svega finansijskom, odnosno ekonomskom i političkom sigurnošću.

Slabost u moći, usamljenost u neprestanoj okruženosti ljudima, potištenost u blagostanju, nedostatak slobode u samostalnom odlučivanju - ove naizgled začudne apsurdnosti nose univerzalnu poruku o bezvrednosti materijalnog bogatstva i političke moći, a složenost teme unosi u autorov prepoznatljiv humor dozu ozbiljnosti i filozofskog promišljanja o unutarnjem duševnom mraku.

Novo izdanje Geopoetike potražite u knjižarama.

Pogledajte još