Poljaci ogorčeni blagim kaznama za huligane

Juče je sud u Varšavi kaznio sedmoricu od 184 uhapšena huligana a među njima samo dvojicu zatvorom, jednog na pet meseci, drugog na tri, dok su ostali prošli sa uslovnim kaznama zatvora ili novčanim kaznama od svega 125 evra.

Policija je danas sudu u Varšavi uputila optužnice za još 125 huligana, kazao je portparol prestoničke policije Maćej Kračinjski.

POGLEDAJ VIDEO: Tuča poljskih i ruskih huligana

Zbog smešno malih kazni ogorčeno su danas protestovali i gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc i ministarka sporta Joana Muha i ministar pravde Jaroslav Govin.

"Opasnost koje izazivaju huliganski izgredi je veoma visoka i zato te izgrede treba surovo kažnjavati", kazala je danas gradonačelnica Varšave.

"Kao ministar ne mogu i nemam pravo da utičem na sudije ali kao građanin ne mogu da shvatim zašto oni koji su ugrožavali bezbednost navijača i građana i bacili ljagu na ugled Poljske sada ponovo u subotu mogu da izađu na ulice", kazao je ministar pravde Govin.

Poljski ministar pravde naglasio je da zatvor ne bi bila surova već pravedna kazna za onog ko, recimo, tuče do besvesti mirnog navijača.

Da su sudovi imali mogućnost da izreknu i oštrije kazne upozorila je i ministarka sporta Joana Muha i dodala da joj se dosadašnje kazne čine suviše blagim.
(old_image)
Policija je nakon napada poljskih huligana na oko 5.000 ruskih navijača koji su u organizovanom maršu išli na stadion, i kasnije međusobne tuče - čak i unapred dogovorene između ruskih i poljskih huligana - i pokušaja huligana da upadnu u navijačku zonu i tamo izazivaju nerede, privela 230 osoba, od čega je uhapsila 184.

Među njima 156 Poljaka, 25 Rusa, Španaca, Mađara i Alžirca.

POGLEDAJ FOTO GALERIJU: Tuča poljskih i ruskih navijača

Tokom divljanja huligana u centru Varšave povređeno je 140 osoba, 60 su ekipe hitne pomoći prevezle u bolnice a osmoro su u bolnicama i zadržali.

Tokom intervencija protiv huligana vodenim topovima, suzavcem i gumenim mecima povređeno je i 17 policajaca, što je konačan bilans huliganskih izgreda tokom EP u utorak u Varšavi.

Poljska prestonica u stanju je pripravnosti i za narednu utakmicu visokog rizika, Rusija - Grčka koja se takođe igra na Narodnom stadionu u Varšavi a procenjuje se da će čitave tri četvrtine tribina ispuniti ruski navijači.

Poljska tog dana u Vroclavu igra utakmicu protiv Češke, ali se vlasti plaše da će dovoljno poljskih huligana ostati u Varšavi da prave probleme.

Beta

Pogledajte još