Otvoren Festival Srca u harmoniji

NOVI SAD, 15. juna 2012. (Beta) - Velikim Koncertom dobrodošlice pod sloganom "Muzika koja pomera granice" u novosadskoj Sinagogi otvoren je festival horova "Srca u harmoniji" (Hearts in Harmony), čiji je cilj da u inkluzivnim horskim radionicama i koncertima spoji osobe sa invaliditetom i osobe bez invaliditeta.

Uz decu iz Srbije, na festivalu koji je počeo u četvrtak i koji se održava pod motom "Inkluzija u ritmu ljubavi" nastupiće i gosti iz Madjarske, Makedonije, Slovenije i Rusije.

Manifestaciju je podržala asocijacija "Evropa kantat" (Europa Cantat), koja okuplja evropske omladinske horove.

"Draga deco, ponosni smo na sve naše različitosti, na sve ono što čini našu Pokrajinu a posebno na vas, na vaše znanje i umeće, na vaš entuzijam i na vašu ljubav za muziku, za umetnost", rekao je na otvaranju pokrajinski sekretar za rad Miroslav Vasin.

Ovogodišnji festival odžaće se u Beogradu, Sremskim Karlovcima i u Novom Sadu. Tokom festivala u sva tri grada će biti održano ukupno pet inkluzivnih horskih radionica, od kojih su četiri za učesnike iz Srbije, a jedna je namenjena gostima iz inostranstva.

Medju predavačima na profesorskoj konferenciji, koja će biti održana u sklopu manifestacije, učestvovaće i violinista i kompozitor Kurt Kobl (Coble) iz Amerike, koji će predstaviti novi robotizovani bend žičanih instrumenata na kojima mogu da sviraju i deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Pogledajte još