Euleks i Kfor da ne pomažu Prištini

JARINJE, 15. juna 2012. (Beta) - Učesnici protestne vožnje od Kosovske Mitrovice do administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje na severu Kosova predali su u petak pismo predstavnicima Euleksa i Kfora u kojem traže da te misije, kako se navodi, prestanu da sprovode jednostrane odluke prištinskih vlasti.

Pismo je naslovljeno na komandanta Kfora Erharda Drevsa i šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka.

U pismu se navodi da se misija EU obavezala da će sve aktivnosti koje preduzima biti u skladu sa medjunarodnim standardima i uz poštovanje ljudskih prava.

Kosovske vlasti su, kako navode, na osnovu dogovora o slobodi kretanja u Briselu, donele uredbu po kojoj oduzimaju vozila i registarske tablice sa imenima kosovskih gradova, a koje izdaje MUP Srbije.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović rekao je prošle nedelje za agenciju Beta da u sporazumu ne piše da se ne primenjuje na severu Kosova, ali da je tokom sastanaka u Briselu kazao da je reč o specifičnoj sredini gde se odredbe o registracijama ne mogu primeniti. Iz Euleksa je za Betu rečeno da oni sprovode sporazum u kome piše da svi sa prebivalištem na Kosovu moraju imati tablice koje izdaju prištinske vlasti.

"Smatramo da bi svako postupanje koje bi bilo u suprotnosti sa preuzetim obavezama i mandatom misije Euleksa značilo nepoštovanje osnovnih principa na koje se misija obavezala čime bi prekršila statusnu neutralnost, postupala u suprotnosti sa najvišim medjunarodnim pravnim aktima na Kosovu i Metohiji i Rezolucijom 1244 SB UN", navodi se u pismu.

Pogledajte još