NIS najuspešnije preduzeće u 2011. godini

BEOGRAD, 15. juna 2012. (Beta) - Najuspešnije preduzeće u prošloj godini bila je Naftna industrija Srbije (NIS), dok je najveći gubitaš Ju es stil Srbija (U.S.Steel), saopštila je u petak Agencija za privredne registre (APR).

APR je predstavila rezultate poslovanja "100 naj" privrednih društava koja su, prema finansijskim izveštajima, bila glavni nosioci celokupne domaće privrede u 2011. godini, a analizirani su po poslovnom prihodu, neto dobitku, kapitalu, neto i kumuliranom gubitku.

Registrator za finansijske izveštaje i bonitet Ružica Stamenković izjavila je na konferenciji za novinare da je NIS prošle godine ostvario prihod od 192 milijarde dinara i neto dobitak od 41 milijarde dinara, što je povećanje od 146,3 odsto.

Kako je rekla, na drugom mestu na listi uspešnih preduzeća su i Elektroprivreda Srbije sa prihodom od 126 milijardi dinara, a sledi Telekom Srbija sa prihodom od 87 milijardi dinara.

"Sto najprofitabilnijih preduzeća iskazalo je skoro polovinu iskazanog neto dobitka srpske privrede i u osnovnim finansijskim performansama srpske privrede učestvuju sa 23,5 odsto, a u ukupnom broju zaposlenih sa 11,2 odsto", rekla je Stamenković.

Stamenković je navela da je najveći neto gubitak prošle godine imala kompanija JU es stil Srbija od 16 milijardi dinara, sledi Galenika sa gubitkom od 12 milijardi dinara.

Najveće kumulirane gubitke ima preduzeće Železnice Srbije od 134 milijarde dinara, ali kako je rekla, treba napomenuti da to preduzeće istovremeno zauzima u četvrto mesto na listi preduzeća sa najvećim dobitkom.

Pogledajte još