Kultivisanje društva počinje od Urala

PERM, 15. juna 2012. (Beta) - Dvadeset četiri dana, od jutra do kasne večeri, na raznim scenama, sa epicentrom u specijalno izgradjenom festivalskom gradiću, odvijaju se predstave, koncerti, igre, izložbe, održavaju se zabavni i sportski dogadjaji. To se dešava u junu, u Permu, tipičnom ruskom gradu, smeštenom na Uralu.

"Bele noći u Permu" održavaju se drugi put, ali ovog juna sve je osmišljeno tako da su skoro sve manifestacije, festivali na otvorenom prostoru. Nije reč o narodnoj zabavi, već o ideji vlade Permskog kraja o "kultivisanju društva" tako što će gradjanima ponuditi kulturne dogadjaje visokog nivoa i to besplatno.

Ove godine predloženo je čak više od 750 dogadjaja, sa oko šest i po hiljada učesnika. Medju njima su i gosti iz Meksika, Francuske, Nigerije, ali i Goran Bregović.

Posebno mesto imao je Nacionalni filharmonijski orkestar pod upravom čuvenog Vladimira Spivakova, koji je pod otvorenim nebom zvučao kao da je u koncertnoj sali Čajkovskog.

U tom svojevrsnom, malom kulturnom Diznilendu, "modelu kulturne države", kako kažu organizatori, ima po nešto za svačiji ukus. Od dece do starijih ljudi, od onih koji se malo razumeju u kulturu do stručnjaka za tokove u savremenoj umetnosti.

Pogledajte još