Otvoren peti filmski festival "Cinema City"

0

Peti Međunarodni filmski festival "Cinema City" otvoren je u subotu uveče u Novom Sadu projekcijom francuskog filma "Osvajanje" Gzavijea Durinžera.

Direktor festivala Miloš Ignjatović rekao je na konferenciji za novinare da će festival u narednih osam dana ponovo ceo Novi Sad pretvoriti u bioskop, što je, prema njegovim rečima, bilo posebno teško uraditi zbog „ozbiljne recesije i promena koje se dešavaju u društvu“.

Ovogodišnji Festival „Cinema City“ prikazaće oko 100 filmova domaće i svetske kinematografije, među kojima su najpopularnije takmičarske selekcije „Nacionalna klasa“ i „Exit Point“.

Na festivalu će biti prikazano i sedam filmova u takmičarskoj selekciji „Educons Hungry Days“, koji su prva ili druga ostvarenja mladih autora, kao i filmovi koji su snimljeni budžetom manjim od 10.000 dolara u selekciji „Up to 10.000 Bucks“.

Posebno je zanimljiva revijalna selekcija „Burn Planet Rock“ u okviru koje će biti emitovani filmovi o velikanima muzičke i umetničke scene kao što su bendovi Prodigy i Metallica i umetnica Marina Abramović.

Tokom festivala će biti održan i sastanak uprave Evropske filmske akademije, najznačajnije filmske institucije u Evropi, čiji je predsednik nemački reditelj Vim Venders.

Ovogodišnji „Cinema City“ održaće se na 20 lokacija u Novom Sadu od 16. do 23. juna, a Festival je podržao Pokrajinski sekretrijat za kulturu i javno informisanje i Grad Novi Sad.

NOVI SAD, 16. juna 2012. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.