Vrelo sve do petka

Temperature iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, i to u većini mesta od 32 do 36 stepeni Celzijusa nikako neće prijati nikome, a svakako ne hroničnim bolesnicima, posebno onima s visokim krvnim pritiskom.

"U narednih pet dana biće sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturama daleko iznad proseka za ovo doba godine. Najtoplije će biti u sredu i četvrtak, kada će u pojedinim mestima maksimalna dnevna temperatura dostići 36 stepeni. Od petka, pa narednih nekoliko dana, temperature će biti nešto niže, od 27 do 32 stepena, što je i dalje daleko iznad proseka. U ovom periodu mogući su i lokalni pljuskovi", izjavio je za "Blic” meteorolog Nedeljko Todorović.

Lekari upozoravaju građane da povedu računa o ishrani i da se klone sunca koliko god je moguće.

"Pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak treba u dogovoru sa lekarom da koriguju terapiju, jer kod visokih temperatura pritisak prirodno pada. Zbog toga moraju biti oprezni da ne dođe do kolapsa. U ovom periodu najvažnije je piti dovoljno tečnosti i rashlađivati se. To nije preporuka samo za bolesne, već važi i za zdrave ljude. Iz kuće nemojte izlaziti bez bočice sa vodom i šešira na glavi" - save je dr Zorice Kuburović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć

Pogledajte još