Novi talas poskupljenja

Od ponedeljka će u prodavnicama osvanuti novi cenovnici i to samo nekoliko dana nakon poslednjih poskupljenja pojedinih proizvođača osnovnih životnih namirnica, piše "Blic" u nedeljnom izdanju.

Posle poskupljenja mleka i mlečenih proizvoda pojedinih mlekara, od sutra poskupljuju i neki osvežavajući napici i poslastice. Do kraja jula očekuju se više cene za najmanje dvadesetak proizvoda, među kojima su i kafa, uvozni slatkiši, dečja hrana i pelene pojedinih proizvođača.

Talas poskupljenja se tu ne završava, već nas od prvog jula očekuju nove cene maslinovog ulja, uvoznog pirinča, testenine, sirćeta, mesnih prerađevine, uvoznih slatkiša, nekih bebi pelena, vina, alkoholnih pića, instant kafe, konzervisane ribe, paštete, začina, kozmetike i pojedinih sredstava za higijenu.

Iako se trgovci "kunu" da su poskupljenja neizbežna zbog rasta kursa evra, cene goriva, uvoznih sirovina i ambalaže, Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, tvrdi da ova pokupljenja nemaju veze sa rastom kursa evra, jer proizvođači i uvoznici evro od početka godine računaju po 120 dinara.

"Da imamo uređen sistem robnih rezervi ovakve stvari nam se ne bi dešavale. Proizvođači bi imali siguran plasman svoje robe, država mogućnost da trguje sa robnim viškovima, a potrošači zaštitu od monopolista koji uslovljavaju tržište. Ovako dozvoljavamo Evropi i drugim zemljama da se kod nas oslobađaju svojih robnih viškova"
, kaže Papović.

Izvor: Blic

Pogledajte još