Danas polaganje male mature

Neposredno pre početka polaganja ministar prosvete Žarko Obradović u 09.45 u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda, izvukao je jednu od tri moguće kombinacije testa iz srpskog jezika, odnosno maternjeg jezika.

Testiranje će trajati dva sata

Učenici se identifikuju đačkom knjižicom sa fotografijom i pečatom škole. Konačni odgovori moraju biti napisani ili zaokruženi hemijskom olovkom, dok u toku izrade testa učenici mogu koristiti i grafitnu olovku.

Zabranjena je upotreba mobilnih telefona

Test iz matematike je 19. juna.

Biće zabranjena i upotreba digitrona, a od pribora dozvoljena je upotreba grafitne i hemijske olovke, gumice za brisanje, šestara, lenjira i trougla.

Bodovi

Na završnom ispitu, učenik može da ostvari najviše 20 bodova po predmetu, što znači maksimalno 40 bodova.

Na osnovu opšteg uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu osnovne škole, broja bodova dobijenih na osnovu rezultata na takmičenjima učenika osmog razreda osnovne škole i na osnovu rezultata na završnom ispitu izvršiće se rangiranje učenika.

Na testovima iz srpskog jezika i matematike je 50 odsto nepoznatih pitanja, 25 odsto delimično poznatih i 25 odsto potpuno poznatih zadataka.

Rezultati

U dogovoru sa poverenikom za informacije od javnog značaja od ove godine rezultati završnog ispita biće istaknuti unutar osnovnih škola, a ne kao do sada na ulaznim vratima ili prozorima, prenosi Beta.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna
. Eventualne žalbe učenika na rezultate podnose se 21. juna u osnovnim školama, a žalbe okružnim upisnim komisijama dan kasnije, 22. juna

Konačni rezultati biće objavljeni 25. juna u osnovnim školama i na sajtu www.upis.mpn.gov.rs. Rezultai na sajtu biće objavljeni pod šiframa poznatim đacima u roditeljima.

Osmi razred završilo je 78.004 učenika, a u srednjim školama ima 83.335 slobodnih mesta.

Pogledajte još