Hajo iz Subotice pobednik Tamburica festa

NOVI SAD, 18. juna 2012. (Beta) - Tamburaški orkestar "Hajo" iz Subotice pobednik je petog Svetskog tamburaškog festivala "Tamburica fest 2012", koji je u ponedeljak rano ujutro završen na Petrovaradinskoj tvrdjavi.

Festivalski žiri dodelio je priznanja za umetnički izraz "Savskim valovima" iz Hrvatske, orkestru "Begeč" za negovanje tamburaške tradicije, kao i specijalne nagrade za ""Batine bećare" iz Rumunije, "Batmonoštorske tamburaše" iz Madjarske i "Cirkulan" iz Slovenije.

Nagrada publike pripala je orkestru Kulturno-umetničkog društva "Lola", a priznanje medija dobili su "Banjalučki tamburaši".

Na festivalu je učestvovalo 28 orkestara različitih muzičkih profila iz 14 zemalja.

"Zaista smo izgarali prethodnih pet godina da održimo festival bez najmanjeg incidenta i ujedno smo poslali poruku svetu po kojoj je Novi Sad zaista kulturna prestonica", rekao je predsednik Organizacionog odbora festivala Jovan Pejčić.

Festival je dobio priznanje za čuvanje tradicije od Tamburaške federacije SAD, koje je idejnom tvorcu Pejčiću, uručio Džo Kirin, jedan od čelnika američkog udruženja.

Pogledajte još