Srbija će se razviti u zrelo tržište

BEOGRAD, 18. juna 2012. (Beta) - Globalna konsultantska kompanija "A.T. Karni" (Kearney) svrstala je gradjane Srbije u rastuću grupu potrošača, uz zaključak da Srbija ima potencijala da se razvije u zrelo tržište.

Kako se navodi, studija pokazuje da ponašanje potrošača nije pod uticajem državnih granica ili kulture, tako da se Srbija našla uz države poput Argentine, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Estonije, Gvatemale, Madjarske, Hrvatske, Irana, Litvanije, Letonije, Makedonije, Meksika, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Turske, Turkmenistana i Urugvaja.

"Očekuje se da će od navedenih zemalja jedino Srbija, Bugarska i Madjarska u predstojećim godinama razviti zrela tržišta", ocenio je "A.T. Karni".

"A.T. Karnijeva" studija globalnog bogatstva i potrošnje najavljuje rast potrošnje na robu i usluge za 43 posto, odnosno 12.000 milijardi dolara do 2020. godine.

Gotovo polovina rasta potrošnje odlazi na trajna dobra i usluge, transport i zdravstveno osiguranje, desetina se utroši na hranu, a tek tri posto na obuću i odeću, pokazala je "A.T.Karnijeva" studija, zasnovana na analizi radjenoj u 86 zemalja sveta u periodu od 30 godina, koja za cilj ima da ukaže sektoru trgovine ključne informacije za razvoj tržišnih i brend strategija.

"Prema rezultatima analize, gradjani Srbije spadaju u rastuću grupu potrošača", izjavio je Branko Žibret, partner u konsultantskoj kući "A.T.Karni".

On je dodao da uprkos otežanim društvenim uslovima gradjani Srbije pripadaju grupi koja globalno broji oko 600 miliona ljudi, a koja troši 2,5 hiljade miliona dolara godišnje.

Pogledajte još