Kako žive kineski kosmonauti

PEKING, 18. juna 2012. (Beta) - Troje kineskih astronauta, posada broda Šendžu 9 koji je u subotu lansiran u svemir, vodiće udoban život tokom boravka u kosmosu, piše Čajna dejli.

Direktor kineskog Astronaut centra Čen Šanguang rekao je da u svemirskom brodu i modulu Tjangong 1, sa kojim se brod jutros spojio u orbiti, savrseno funkcioniše uredjaj za održavanje odgovarajuće temperature, vlage i vazdušnog pritiska.

Troje astronauta, jedna žena i dva muškarca, provodiće naučne eksperimente u modulu Tjangong-1. Oni će u modulu spavati, dok će se hraniti u brodu Šendžu 9, gde im se nalazi i toalet.

Oni će živeti i raditi u prostoru površine 15 kvadratnih metara.

U delu za spavanje postoje dve odvojene "spavaće sobe", kako bi astronauti imali privatnost. Iako ih je troje, jedan uvek mora da bude na dužnosti, zbog čega su dve "sobe" dovoljne.

Pre spavanja astronauti se umotavaju u vreću za spavanje zakačenu za zid kabine. Buku koja se u brodu čuje neprekidno blokiraju čepovima za uši.

Za odmor na raspolaganju imaju oko sedam sati dnevno, a spavaju u stojećem položaju. Što se hrane tiče, astronauti na raspolaganju imaju više od 50 jela, skuvanih i spakovanih na Zemlji. Kao i na Zemlji, ješće tri obroka dnevno.

Pogledajte još