Odliv ulaganja zbog povlačenja OTE iz Telekoma

BEOGRAD, 18. juna 2012. (Beta) - Odliv direktnih stranih investicija iz Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 371,6 miliona evra, što je, kako je navela Narodna banka Srbije (NBS), samo trenutno stanje na računu koje odražava povlačenje grčkog OTE iz Telekoma, preneo je u ponedeljak EurAktiv Srbija.

U NBS ističu da je reč samo o trenutnom stanju priliva i odliva novca, kao i da je minus u ulaganjima iz Grčke posledica prodaje udela grčke kompanije OTE u Telekomu Vladi Srbije za 380 miliona evra, dok su u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) za EurAktiv Srbija rekli da ima najava ulaganja.

Prema preliminarnim podacima NBS, najveći udeo imalo je povlačenje novca iz Grčke - 361,46 miliona evra, a najviše neto investicija donele su Holandija - 24 miliona evra i Hrvatska i Italija - po približno 14 miliona evra, pri čemu podaci uzimaju u obzir mesto plaćanja, a ne poreklo preduzeća koje ulaže.

Predstavnici SIEPA navode da je uoči izbora u zemlji ulaganje uvek smanjeno, da nema razloga za pesimizam i da postoje planovi ulaganja za čiju realizaciju se čeka formiranje vlade.

Prema podacima Fonda za razvoj ekonomske nauke (FREN), prošle godine je u Srbiji zabeležen priliv direktnih stranih ulaganja od 1,8 milijardi evra. To je više nego udvostručenje u odnosu na 2010, kada je zabeležen drastičan pad na 860 miliona evra, sa 1,37 milijardi u 2009.

Pogledajte još