Klime: Kako se pravilno koriste?

Lekari savetuju da se prilikom izlaska iz rashlađene prostorije kraće vreme provede u prostoriji koja se ne hladi da bi se organizam bar malo adaptirao na nagli skok temperature.

Oni upozoravaju na aspekt kratkotrajnog naglog prelaza iz tople u hladnu sredinu i obrnuto, jer mnogi zaboravljaju osnovno pravilo da velika razlika u temperaturi unutrašnjeg i spoljašnjeg vazduha šteti zdravlju. Zbog toga su u letnjim mesecima česte prehlade, kijavice, akutno zapaljenja grla, ždrela i bronhija, što je razumljivo, jer ako se sa 30 stepeni spoljašnje temperature uđe u prostoriju u kojoj je jedva dvadesetak, prehlada je, kako tvrde lekari, skoro neizbežna.

Glavni razlog je što organizam ne može u kratkom vremenu da se adaptira na naglu promenu temperature i dolazi do jedne vrste "šoka" koji negativno utiče na zdravlje.

Dugotrajno izlaganje hladnoći utiče na metabolizam smanjenje prometa materija u mišićima jer je cirkulacija usporenija pa se i sve druge aktivnosti u mišiću, krvnim sudovima i nervima odvijaju sporije. Ako klima uređaje ne koristimo kako treba, klimatizacija prostorija u kojima boravimo može da pogoršava efekte artritisa i neuritisa, a nepovoljno utiču na osobe koje već imaju probleme sa sinusima.

Kod dece hladnoća u stanu može da dovede do upale uha, a posle izlaganja klima uređaju nisu retki ukočenost i bolovi u vratu. Zbog nepravilnog korišćenja klima uređaja može doći do ukočenosti mišića lica, ukočenosti i bolova u vratu koji nastaju zbog blokade mišića posle izlaganja hladnoći.

Za funkcionisanje, mišićima je potreba toplota, a ako ona nedostaje mišići smanjuju svoje funkcionisanje da bi sačuvali toplotu. Lekari preporučuju da ukoliko dođe do ovakve blokade građani treba da popiju magnezijum i vitamine Be grupe koji pozitivno deluju na rad nerava i mišića. Neurolozi posebno apeluju na pravilno korišćenje klima uređaja kada se radi o pacijentima sa neurološkim problemima, posebno onima koji su doživeli šlog.

Njima se savetuje da ne budu direktno izloženi radu klima uređaja, već da borave u drugoj prostoriji dok se temperatura u celom stanu ne ujednači da ne bi došlo do negativnog uticaja na krvne sudove. Stručnjaci upozoravaju da je održavanje i čišćenje klima uređaja takođe veoma važno, jer ukoliko se barem jednom godišnje ne čisti filter, kroz koji izlazi rashlađeni vazduh pod pritiskom, može postati idealna vlažna i prljava podloga za razvoj štetnih mikroorganizama (bakterija ili gljivica) od kojih neki mogu izazvati i upalu pluća.

Na pitanje da li je strah od štetnosti klima uređaja opravdan ili ne, stručnjaci najčešće odgovaraju da nije ukoliko se poštuju pravila za njihovo korišćenje. Lekari navode i da ne treba izlaziti ili ulaziti preznojen iz spoljne sredine u aklimatizovanu prostoriju, jer to može izazvati temperaturni kolaps. Ventilatori takođe mogu da olakšaju podnošenje visokih temperatura, ali ako spoljna temperatura poraste iznad 30 stepeni, ventilator će biti manje efikasan od klima uređaja ili tuširanja hladnom vodom.

Pogledajte još