Deset psiholoških trilera koji će te razbuditi

Sedam (Se7en)
Neuhvatljivi serijski ubica koji ostvaruje svoj poremećeni plan ubijanja ljudi koji su "otelotvorenja" sedam smrtnih grehova... Finčer zna da napravi atmosferu u kojoj gledalac iščekuje koji je sledeći potez ubice i kako/da li će mu detektivi ući u trag. Brilijantno snimljen film koji gledaoca uvlači u slagalicu rešavanja ubistva zajedno sa Bredom Pitom i Morganom Frimanom.



Američki psiho (American Psycho)

U njujorškom bankaru, koga neverovatno uverljivo igra Kristijan Bejl, nešto "klikne" i više ne može da zadrži svoju psihopatsku stranu ličnosti... Rediteljka Meri Heron je po romanu Breta Istona Elisa napravila toliko moćan portret današnjice, ali i psihološki triler od koga će vam se na momente "prevrnuti želudac" taman toliko da ne želite da prestanete da gledate ludilo Patrika Bejtmana.

Američki psiho - prva scena

Memento

Reditelj Kristofer Nolan je do te mere fascinantan filmski majstor da ovim filmom u mozgu gledaoca napravi totalni rolerkoster sećanja i izgubljenih sećanja kroz svog junaka Leonarda Šelbija (Gaj Pirs). Ovaj film ili obožavaš ili jednostvano ne možeš da uđeš u njegov "mode" koji je lud, ali na tako genijalan način.

(old_image)

Psiho (Psycho)
Horor/triler Alfreda Hičkoka koji je jedan od "onih filmova" od kojih ti se krv sledi čak i kada veštačka krv ne kapne. Pravi majstor atmosfere koji kada te uvuče u priču - nema izlaza, tu si gde si. Norman Bejts (Entoni Perkins) je kultni junak čiji portret psihotičnosti je domaći zadatak za sve "filmske ubice" današnjice.

Fatalna privlačnost (Fatal Attraction)
Ejdrijan Lin je napravio film o opsesivnoj ženi (Glen Klouz) koja proganja ljubavnika (Majkl Daglas) i njegovu porodicu kao ni jedna do tada. Malo kome je svejedno bilo čekajući Aleks da iskoči odnekud sa nožem i krene da juri Dena. Film prepun trzavica od kojih srce stane. Kad je opsednutost tako dobro odglumljena...

Fatalna privlačnost - trejler

Otvori oči (Abre los ojos)
Koliko god puta ponovo da pogledaš ovaj film, otkrićeš nešto novo od čega će ti srce preskočiti. U ovom filmu moćna emocija i atmosfera zbunjenosti su ono što razbuđuje. I do kraja ti ne bude sasvim jasno šta se dogodilo. Uostalom, zato si ti tu! Jer, psihološki triler ne čini samo psiha junka, već i gledalaca. Bravo za Amenabara!

(old_image)

Talentovani gospodin Ripli (The Talented Mr. Ripley)
Tom Ripli je pravi zaokruženi junak jednog psihološkog trilera jer poseduje sve što je neophodno: neprimetnost, razočaranost, neuspeh, glad, zavist, ljubomoru, agresivnost, prilagodljivost... Pravi portret jednog opsesivca, koji je Entoni Mingela doveo do savršenstva. Naravno, dobrim delom zahvaljujući Metu Dejmonu i Džudu Louu.

Dežurni krivci (The Usual Suspects)
Misterija koja ti drži pažnju od početka do kraja, a sve pod "parolom": Ko je Kajzer Soze? Čitava plejada sjajnih glumaca pod rediteljskom palicom Brajana Singera kreiralo je film za sva vremena. Uloga koju je ostvario Kevin Spejsi je potpuno nezaboravna. Ako je neko od vas slučajno propustio ovaj film, tu grešku mora što pre da popravi.

Dežurni krivci - trejler

Kad jaganjci utihnu (The Silence of the Lambs)
Film Džonatana Demija koga obožavaju mnogi baš zbog pravih zastrašujućih psihološki "igrica" između Hanibala "Kanibala" Lektera (Entoni Hopkins) i agenta Klaris Starling (Džodi Foster). Toliko toga je kultnog u ovom filmu, ali ponajviše taj osećaj neizvesnosti i jeze od početka do kraja filma. Tako to rade majstori psihološkog trilera.

(old_image)

Bulevar zvezda (Mulholland Dr.)
Ako neko zna "čudno", onda je to Dejvid Linč. Uvek na granici između snova i realnosti, Linč "vozi" kroz amneziju na način koji te natera da se zapitaš "gde je početak, a gde je kraj". Misterija koja te drži vezanim za stolicu, baš kako pravi triler i treba. Psihološki triler koji ti mrdne pogled sa ekrana i nije pravi predstavnik tog obožavanog podžanra.

Pogledajte još