Vlada Sirije spremna da evakuiše civile

BEJRUT, 19. juna 2012. (Beta-AFP) - Vlada Sirije je u utorak saopštila da je spremna da na poziv UN evakuiše civile, nedelju dana zarobljene borbama u glavnom uporištu pobunjenika, gradu Homsu, i optužila pobunjenike da ometaju evakuaciju.

General-major Robert Mud, šef posmatračke misije UN u Siriji, zatražio je od obeju strana u sukobu da ženama, deci i bolesnima omoguće bezbedan izlazak iz tog grada i drugih zona sukoba.

Ministarstvo inostranih poslova čiju izjavu prenosi državna novinska agencija SANA, kaže da je Vlada stupila u kontakt sa misijom UN i vlastima Homsa da bi počelo izvodjenje civila iz tog grada.

"Ali, napori posmatračke misije UN nisu uspeli zbog opstukcije naoružanih terorističkih grupa" koje koriste civile kao "živi štit".

Sirijska vlada pobunjenike naziva teroristima.

U nedelju je Mud rekao da su posmatrači čitavu sedmicu pokušavali da izvedu porodice i ranjenike iz Homsa koji je režim gadjao. Ta ofanziva je deo šireg pritiska vlasti predsednika Bašara Asad da povrati kontrolu nad područjima koja širom zemlje drže pobunjenici.

Aktivisti kažu da je oko 1.000 porodica zarobljeno vladinim napadoma u Homsu.

Pogledajte još