Savezna vlada povredila prava parlamenta

BERLIN, 19. juna 2012. (Beta) - Nemačka savezna vlada nije u dovoljnoj meri obaveštavala savezni parlament o pregovorima o evropskom mehanizmu za zaštitu evra, ESM, čime je povredila prava Bundestaga, presudio je u utorak Savezni ustavni sud u Karlsrueu.

Tužbu po kojoj je raspravljala najveća sudska instanca u zemlji podnela je poslanička grupa opozicionih Zelenih u Bundestagu.

U presudi se navodi da vlada ubuduće parlament mora što je ranije moguće da obavesti o značajnim medjunarodnim pregovorima da bi obezbedila i saučestvovanje poslanika u tom procesu.

Ovo nije prvi put da Savezni ustavni sud jača prava parlamenta odredjujući obavezu vlade da parlamentarce jače uključi u medjunarodne pregovore i procese integracije unutar Evropske unije (EU).

Pre tri godine je sud ojačao prava Bundestaga u procesu odlučivanja o prijemu novih članica u EU.

Sud je presudio da je vlada dužna da pravovremenim i iscrpnim obaveštavanjem "saveznom parlamentu otvori mogućnost da blagovremeno i delotvorno utiče na donošenje odluka vlade". Jer, kako se dodaje, parlament "ne sme da ima samo ulogu nekog ko potvrdjuje" već donete odluke.

Zastupnici savezne vlade su pred ustavnim sudom dosadašnje držanje kabineta kancelarke Angele Merkel u vezi sa ESM objasnili time da je bilo "nepraktično da Bundestag glasa o svakom delu postupka".

Pogledajte još