Radnicima na koridorima kasni i do pet plata

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) - Veliki broj radnika na koridorima i velikim državnim infrastrukturnim projektima u Srbiji ne dobija platu i po pet meseci, izjavio je u utorak predsednik Granskog sindikata gradjevine Nezavisnost Saša Simić.

"Zatekli smo radnike kojima se duguje po tri, četiri ili pet zarada i oni su žrtve svog rada. Velike firme zvučnih imena dobijaju poslove, daju ih podizvodjačima koji angažuju radnike i trguju njima. Naprave se velika dugovanja, pa se onda radnici prebacuju kod drugog podizvodjača i takvi radnici su van evidencije i nevidljivi su", rekao je Simić na konferenciji za novinare u Medija centru, gde je predstavljena kampanja Astre protiv radne eksploatacije.

Simić je istakao da se "u radnoj eksploataciji vrti ogroman novac" i naveo da je sindikat ponudio inspekciji rada da državni i sindikalni inspektori rade zajedno za sprečavanju takvih zloupotreba i najavio da će biti izdat i priručnik za radnike.

Predstavnica nevladine organizacije Astra Ivana Radović rekla je da bi trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije trebalo razlikovati od nepoštovanja radnog prava i lošeg položaja radnika u tranziciji.

Astra je u utorak pokrenula kampanju "Radna eksploatacija. Trgovina ljudima. Težak i organizovan kriminal" i predstavila plakat i spot, a kampanja je pokrenuta zbog povećanog broja žrtava trgovine ljudima koje su radno eksploatisane.

Pogledajte još