Optužnica protiv Timošenkove zbog ubistva

KIJEV, 19. jun 2012. (Beta-AFP) - Državno tužilaštvo u Kijevu namerava da optuži bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko za umešanost u ubistvo jednog poslanika iz 1996. godine, što je ukrajinska opozicija odmah ocenila da je uradjeno po nalogu predsednika Viktora Janukoviča.

U intervjuu ukrajinskom listu Komersant, pomoćnik tužioca Renat Kuzmin izjavio je da "ima dovoljno dokaza" za podizanje optužnice protiv Timošenkove zbog učešća u ubistvu Evguena Čšerbana.

Taj poslanik je 1996. ubijen iz pištolja na aerodromu u Donecku, a Timošenkova je na sudjenju povodom tog slučaja do sada pojavljivala u ulozi svedoka.

"Imamo dovoljno dokaza da optužimo Juliju Timošenko" izmedju ostalog i na osnovu izjava svedoka koji tvrde da je ona organizovala i finansirala" to ubistvo, rekao je Kuzmin ne precizirajući tačke optužnice.

Prema njegovim rečima, žrtva je bila u sukobu sa Timošenkovom koja je u to vreme ugovarala distribuciju ruskog gasa Ukrajini i pokušavala da privoli firme u industrijskom regionu Donecka da gas kupe od firme Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine (SEUU). To joj je bilo omogućeno zahvaljujući podršci koju je imala kod tadašnjeg premijera Pavla Lazarenka.

Lazarenko je 1999. uhapšen u SAD pod optužbom za pranje novca.

Pogledajte još