Pet srednjoškolaca nagradjeno snimanjem filma

0

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) – Pet srednjoškolaca iz Srbije i zemalja regiona čiji su kratki filmovi pobedili na konkursu u okviru filmskog festivala "Slobodna zona" ovog leta će snimiti filmove, koji će biti prikazani na tom festivalu.

BEOGRAD, 19. juna 2012. (Beta) – Pet srednjoškolaca iz Srbije i zemalja regiona čiji su kratki filmovi pobedili na konkursu u okviru filmskog festivala „Slobodna zona“ ovog leta će snimiti filmove, koji će biti prikazani na tom festivalu.

Reč je o projektu „Slobodna zona junior“ u okviru tog festivala, tokom kojeg su organizaovani kampovi odnosno radionice za srednjoškolce iz regiona u cilju njihovog ohrabrenja da kreiraju društveno odgovoran film. Pet najboljih autora četiri filma će imati tu priliku.

Najmladja dobitnica te prilike je Ana Irga (15) iz Beograda, koja se u svom filmu „O lajanju i trčanju“ bavila razlikama izmedju vlasničkih pasa i lutalica, a Kaja Šišmanović iz Zagreba u filmu „Kak’ je doma?“ prikazuje buran razvod roditelja iz perspektive njihove osamnaestogodišnje ćerke.

Smirna Kulenović (17) iz Sarajeva je u „Ispitu zrelosti“ predstavila pripremu za maturu svoje majke, koja na tu proslavu ide 20 godina kasnije zbog ratnih dešavanja, a nagradjeni su i Filip Topolovec i Kristijan Lončarić sa „Super Mariom“, filmom koji preispituje stereotipe o osobama sa invaliditetom.

Teme su bile diskriminacija po etničkoj osnovi, trgovina ljudima, SOS sela, diskriminacija osoba sa invaliditetom, toleranicija i alkoholizam.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.